Konkurs Coupe Georges Baptiste


08-12.04.2015 Paryż

Coupe Georges Baptiste jest stowarzyszeniem organizującym od 1969 roku konkurs kelnersko-sommelierski uznawany na świecie za jeden z prestiżowych i wiodących konkursów międzynarodowych związanych z branżą gastronomiczna, a przede wszystkim ze stanowiskiem Maitre d`Hotel. Ideą konkursu jest zaprezentowanie umiejętności zawodowych Maître d'hôtel oraz serwisu w obecności gościa w następujšcych dziedzinach: przygotowanie i serwowanie przystawek, dań mięsnych, rybnych i deserów, przyjęcie zamówienia, wykonanie dekoracji lub wyeksponowanie produktu w restauracji, analiza organoleptyczna win oraz przygotowanie i serwowanie koktajli klasycznych. Udział w konkursie wymaga od uczestnika bardzo dobrej znajomości języka angielskiego i/lub francuskiego oraz wiedzy z zakresu towaroznawstwa napojów i produktów Europy, technologii gastronomicznej i etyki i protokołu przy stole oraz wysoce rozwiniętych umiejętności manualnych.

Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych jako jedyna szkoła w Polsce od kilku lat uczestniczy w tym konkursie. Tegorocznym reprezentantem Polski w Paryżu był Mateusz Welenc, uczeń III klasy profilu Ż/K. Uczniowie z kilkunastu krajów Europy (Estonia, Słowenia, Finlandia, Dania, Belgia, Luksemburg, Francja, Hiszpania, Monako, Niemcy) mieli za zadanie wykonać m.in. stek tatarski, grillowaną doradę, flambirowane naleśniki, koktajle typu short i long oraz zaprezentować deskę serów. Dodatkowo, uczestnicy dokonali analizy organoleptycznej win oraz przygotowywali przystawkę z szynki bajońskiej.

Po zmaganiach konkursowych, uczestnicy wraz z opiekunami podziwiali niezwykłe zabytki Paryża z pokładu Bateau-Mouches oraz zwiedzili hotel Le Bristol, gdzie mogli poznać tajniki kuchni molekularnej. Konkurs Coupe Georges Baptiste umożliwia uczestnikom zdobycie bezcennych doświadczeń, które zostaną wykorzystane w pracy zawodowej.


Powrót