Zwycięstwo w prestiżowym konkursie gastronomicznym
ZGOTUJ SOBIE SUKCES

15 listopada w Warszawie odbył się finał 5. edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie Sukces”, w którym sieć Makro Cash & Carry odkrywa młode talenty kulinarne. Firma organizuje go wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników.

W tym roku najlepsi okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku. Drugie miejsce zajęły. uczennice z Zespołu Szkół Hotelarsko - Turystyczno-Gastronomicznych Nr 1 w Warszawie przy ul. Krasnołęckiej zaś trzecie – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Ewa Michalska i Daria Słodownik musiały zmierzyć się z zadaniem rodem z popularnych telewizyjnych programów kulinarnych. Otrzymawszy tzw. „black boxy”, przygotowały danie główne oraz przystawkę w ciągu zaledwie 1,5 godziny. Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury na czele z Kurtem Schellerem.


Za zajęcie drugiego miejsca uczennice otrzymały nagrody w wysokości 3 tys zł. Znalazły się także w elitarnym gronie Młodzieżowej Reprezentacji Polskiej Gastronomii. Nauczyciel, p. Katarzyna Garlej, przygotowujący uczennice do konkursu, otrzymała dla szkoły bony towarowe o wartości 1000 zł brutto na zakup produktów dostępnych w hipermarketach Makro. Firma przyznała również szkole nagrody rzeczowe o wartości 5000 tys brutto.

Na koniec okazało się, że według Makro Cash & Carry jesteśmy najlepszą szkołą gastronomiczną w Warszawie.

Powrót