ZIELONA LEKCJA - 2005


Kulinarne święto warzyw i owoców przygotowali uczniowie szkoły. Ostatnio powstał tu nowy kierunek kształcenia przyszłych kucharzy. Młodzież z grup gastronomicznych przygotowała bardzo efektowny poczęstunek, serwując dania na bazie warzyw i owoców. Zaproszeni gości - nauczyciele, przedstawiciele ambasady francuskiej, dziennikarze - mogli skosztować m.in.: faszerowanych pomidorów, różnego rodzaju sałatek podanych w ananasie bądź w melonie, roladek z cukini lub z bekonu (nadziewanych śliwką, brzozkwinią, ananasem), pieczaek faszerowanych warzywami i wielu innych specjałów. Wrażenie robiły misterne dekoracje i wspaniałe bukiety rozmaitych sałat, dostarczone z gospodarstwa agroturystycznego państwa Jabłońskich w Rozalinie pod Warszawą.

Marzena Cieślak - nauczycielka i opiekunka "kucharskego" semestru - zapowiada kolejne tego typu spotkania kulinarne w szkole. To znakomita okazja, by młodzież mogła zaprezentować swój kunszt i zdobyte umiejętności, a także dobre pomysły na urozmaicenie typowych, szkolnych zajęć.



Powrót