WIZYTA W PALARNI KAWY TOM CAFFE
To polska palarnia kawy. Nasi uczniowie mieli możliwość obserwować cały proces produkcji kawy: od ziarna – tego zasadzonego w ziemię, do ziarna, które starannie firma selekcjonuje i odpowiednio pali. W Tom Caffe doskonale wiedzą, jak z tego ziarna ostatecznie wycisnąć to, co najlepsze i jak je zaparzyć, by w filiżance kawy odnaleźć upragnione aromaty.
Chcąc podzielić się swoja pasją z innymi, Tom Caffe stało się inicjatorem Polskich Mistrzostw Barista SCAE/WCE (eliminacje do WBC Mistrzostw Świata), organizatorem i administratorem wszystkich związanych z tym zawodów w latach 2002 -2012: Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Latte Art, Mistrzostw Polski Coffee In Good Spirit oraz Mistrzostw Polski Cup Tasting. Większość obecnych polskich specjalistów kawowych rozpoczynało swoją karierę kawową uczestnicząc w zawodach jako zawodnicy czy sędziowie, z Mistrzynią Świata Barista 2018 oraz Coffee in Good Spirits 2022 Agnieszką Rojewską na czele.
W 2008 roku zainicjowali nowy projekt - Olimpiadę Kawy - mistrzostwa wyłącznie dla młodych kawowych profesjonalistów, dając początkującym często pierwszą możliwość prezentacji swoich umiejętności przed sędziami i widownią. Przez 23 lata udało się Tom Caffe odkryć wiele młodych kawowych talentów, co można uznać za ich sukces.
Nasi uczniowie mieli zaszczyt spotkać w palarni samego założyciela i twórcę marki Pana Tomasza Obracaj. Pan Tomasz z wielką cierpliwością opowiedział o swoich początkach, zaprezentował krótki wykład o kawie, przybliżył i pokazał proces palenia kawy i odpowiedział na wszystkie pytania uczniów. Było to magiczne spotkanie z człowiekiem, który o kawie wie wszystko.
Jeszcze raz dziękujemy Panu Tomaszowi i Pani Agnieszce Brandys za miłe i pełne pozytywnej energii spotkanie.